Moet ik eicellen of embryo’s laten invriezen?
De pick-up van rijpe eicellen wordt als eerste techniek voorgesteld om de vruchtbaarheid veilig te stellen wanneer er nog voldoende tijd is voor de start van de chemotherapie. Met behulp van deze techniek kunnen meerdere eicellen of embryo's worden bewaard totdat er sprake is van een kinderwens.
Hebt u een partner en hebt u samen al kinderplannen, dan kunt u uw eicellen met zijn zaadcellen laten bevruchten en enkele dagen nadien de embryo’s laten invriezen. De terugbetaling van deze procedure moet u aanvragen bij uw ziekenfonds. Zodra u zwanger mag raken, worden de embryo’s een per een of zelfs per twee ontdooid en vervolgens in uw baarmoeder teruggeplaatst. Beide partners moeten akkoord gaan vooraleer de ingevroren embryo's gebruikt mogen worden.
Kent u de vader nog niet, dan kunt u eicellen laten invriezen. Die procedure wordt door het ziekenfonds terugbetaald tot de leeftijd van 38 jaar. Zodra u een zwangerschap mag overwegen en indien uw eierstokken niet langer eicellen produceren, worden de ingevroren eicellen ontdooid en in vitro met de zaadcellen van de toekomstige vader van uw kinderen bevrucht. De embryo’s die hieruit ontstaan, worden vervolgens in uw baarmoeder teruggeplaatst.
Voordat de rijpe eicellen worden weggenomen om ze te laten invriezen of bevruchten en de embryo's in te vriezen, is een ovariële stimulatiebehandeling nodig. Die behandeling wordt aangepast volgens uw situatie (zie 'Kan ik via eierstokstimulatie mijn vruchtbaarheid behouden?')
Krachtens de Belgische wetgeving mogen eicellen 10 jaar worden bewaard. De toegelaten bewaartijd voor embryo’s bedraagt 5 jaar. In geval van medische situaties, zoals een kankerdiagnose, kan die bewaartijd echter worden verlengd.